МОН отличи млади таланти


95184095_2600362156909038_2366398728077574144_oМОН  отличи млади таланти на България в областта на науката.

Димитър Чакъров, Йордан Цветков и Николай Георгиев са победителите в Националния конкурс „Млади таланти“ за тази година.

Те бяха избрани от жури сред 21 проекта на над 30 участника в области като биология, химия, информатика, инженерни науки, математика, медицина, физика.

„Важно е да развиваме интереса на младите в областта на науката, защото гласът на учените ще се чува все повече в бъдеще. Науката е полезна, а кризата с разпространението на „Covid – 19“ показа колко важни са учените и тяхната работа за справяне с предизвикателствата, пред които се изправяме“, заяви заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева в обръщение към участниците в конкурса при онлайн-награждаването.

„Радвам се, че промяната в начина ни на живот не Ви попречи и не ви спря да продължите да работите с ентусиазъм и да развивате вашите идеи“, допълни заместник-министърът.

Тя благодари на журито, научните ръководители, учителите и родителите на участниците, затова че провокират интереса на децата и им дават кураж в първите им стъпки като млади учени.

Тримата победители в конкурса ще получат и парични премии в размер на 1 500 лв.

Със своя проект Димитър Чакъров, който е ученик в 12-ти клас в Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив, предлага нов поглед към „теорията на числата“. Проектът е теоретичен, а работата си по него той по време на интензивна шест седмична лятна школа.

Йордан Цветков, който също е от МГ „Акад. Кирил Попов“, е конструирал четирикрак робот, който се движи автоматично с помощта на специални невронни мрежи. Проектът му е продължение на този, с който представи България на световното изложение на MILSET в Абу Даби миналата година.

Николай Георгиев е в 11 кл. на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ – София. Той е създал анализ в областта на биологията, който представя приложението на „PRM1“ – ген, който може да подобри гените при животните. Проектът на Николай е разработен под ръководството на учени от Института по биология и имунология на размножаването на БАН и е стартирал като част от дейност, финансирана по програма финансирана по програма „Образование с наука“ на МОН.

Журито присъди и три поощрителни награди в размер на по 1 000 лева на Анна Михалкова, Виктор Колев и Виктория Кирилова. Анна Михалкова е разработила проект, в който търси приложимостта на графите в информатиката и моделирането.

Виктор Колев е доказал способността диференциален невронен компютър да разделя обучението от запаметяването.

Виктория Кирилова е представила своята научна хипотеза в борбата със сърдечно-съдовите заболявания.

Победителите ще представят страната ни в Европейското състезание за млади учени, което с планира да се проведе през септември в Испания.

Информация от:https://www.facebook.com/%D0%9C%D0%

Видяно общо: Видяно днес:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *