Нова професионална гимназия


giПрофесионална гимназия по компютърни науки и математически анализи в Стара Загора стартира на есен.

Утвърден е план-приемът след седми клас за новата учебна 2020-2021 г. Това съобщи на пресконференция министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Първоначално училището ще започне с две паралелки, за 26 ученици, ако има интерес могат да бъдат приети и 28. През следващите години се предвижда паралелките да станат 6, по 2 за всяка от трите специалности. В момента стартира и ремонт на сградата на Първо основно училище, ако той не приключи до началото на учебната година, първият випуск ще започне обучение в СУ „Иван Вазов“. В гимназията се очаква да кандидатстват осмокласници от цялата страна. Ако още тази година се наложи да се осигури общежитие, Община Стара Загора е готова да използва базата на други училища, обяви на пресконференцията кметът Живко Тодоров. През първата година осмокласниците ще изучават интензивно английски език, както и български език и литература, математика, информационни технологии, философия, музика и изобразително изкуство, физическо възпитание. 

Подписано е и споразумение за сътрудничество с Тракийския университет, където се откриват нови специалности в областта на компютърните науки. Според министър Вълчев, симбиозата между висше училище и гимназия е успешен модел. Инициативата е Стара Загора да стане център за развитие на информационните технологии. Това е много важно, защото в следващите години всички сектори в обществото ще изискват IT специалисти, допълни той. Стара Загора е добър пример как може да вървим заедно в една посока – Община, Тракийски университет и бизнес, каза още,Стара Загора, министър Вълчев,.

 

На пресконференцията ректорът на Тракийския университет доц. д-р Добри Ярков, припомни, че във висшето училище в Стара Загора се разкриват 8 нови специалности, сред които и в областта на IT – „Информатика и компютърни науки“ и „Комуникационна и компютърна техника“. Освен договор за сътрудничество с новата гимназия, такъв е подписан вече и между Тракийския университет и ППМГ „Гео Милев“. Доц. Ярков съобщи още, че през есента в Стара Загора ще бъде открита лаборатория по виртуална реалност в помощ на студентите. Тя ще се намира в сградата на НОИ. Ректорът изтъкна още, че Тракийският университет има своето заслужено място в националната карта на България и в региона. Голям е интересът към висшето учебно заведение и от страна на чуждестранни студенти.

По време на пресконференцията министър Красимир Вълчев съобщи още, че категоричното желание на всички е новата учебна година да започне присъствено, на 15 септември. Електронното обучение ще остане аварийна алтернатива, то не може да бъде заместител, особено за началното обучение, както и за обучението на уязвимите групи. Имаме и различни варианти за действие, ако в някое училище се появи заразен ученик или учител, допълни министърът.

Информация от: http://www.nbp.bg/nbp/

Видяно общо: Видяно днес:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *