Университет Манхайм, Германия


manМанхайм е вторият по големина град в немската провинция Баден-Вюртемберг. Тук, в комбинация с модерни постройки, могат да се видят старинни водни кули, интересни сгради в бароков стил, както и едно от най-големите европейски вътрешни пристанища, където се пресичат реките Некър и Рейн.

Университетът Манхайм е един от най-престижните в Европа. Той е водещ в областта на икономиката и социологическите науки не само в Германия, но и в световен мащаб. Друга област, която активно се развива е информатиката. На виско ниво и с добра репутация са и правният факултет и факултетът по хуманитарни науки. Общият брой на студентите е около 11 500, разпределени в 5 факултета – юридически и политико-икономически факултет, стопански, социологически, философски факултет и факултет по информатика и математика.

Повечето катедри и зали се помещават в Манхаймския замък, който е най-големия бароков замък в Германия. Студентите имат възможност да участват в около 150 обменни програми с университети от 34 страни по различни международни специалности и по този начин да получат двойни дипломи. В рамките на програма Еразмус университетът си партнира със 120 висши учебни заведения.

Много от специалностите в социологическия факултет, факултетите по информатика и право, както и факултетът по хуманитарни науки предоставят възможност паралелно с основната специалност да бъдат придобити и солидни познания в областта на икономиката. Стопанският факултет предлага обучение в програмата MBA или Master of Business Administration. Тя се отличава с обучение на виско интернационално ниво, изследователска дейност и силна практическа ориентация.

Университетът предлага атрактивни за чуждестранните студенти възможности за следване на английски език. От своя страна департаментът за чужденци предлага целогодишни курсове по немски език на различни нива, които се провеждат паралелно със следването. Интересни интернационални магистърски програми за обучение предлага и юридическият факултет на университета. Въвеждането на Европейска кредитна трансферна система улеснява следването на чуждестранни студенти в Манхайм. Тази система дава възможност за признаване на резултатите от взетите в университета изпити.

Висшето учебно заведение поддържа контакти с повече от 450 академични институции в целия свят. Самият университет не предалга стипендии за чуждестранни студенти. Съществуват обаче организации към които студентите могат да се обърнат и да кандидатстват за стипендии. Такава е Германската служба за академичен обмен.

 

Интернет адрес: http://www.uni-mannheim.de/

Видяно общо: Видяно днес:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *