Стипендиантска програма


studentsСтипендии за изследователски и практически стажове в Германия в рамките на международна програма на DBU
Немската федерална фондация за околна среда (Deutsche Bundesstiftung Umwelt – DBU) е една от най-големите и влиятелни екологични фондации в Европа, създадена през 1990 г. В Средна и Източна Европа, вкл. и България, DBU е активна с международната си стипендиантска програма. Основната цел на програмата е подобряване на екологичната ситуация в България и Германия чрез работа върху актуален екологичен проблем. За целта програмата осигурява стипендии за млади, наскоро завършили специалисти за работен стаж в Германия в областта на опазването на околната среда и природозащитата. Стипендиантите трупат знания и опит, които да приложат на практика след завръщането си в България. Стипендията е в размер на 1060 евро, които са необлагаеми. Тя се отпуска минимум за 6 и максимум за 12 месеца. Допълнително се поемат всички видове задължителни застраховки и осигуровки.
Формалните изисквания, свързани с кандидатстването са:
– образователно-квалификационна степен „магистър“, придобита с минимум добър (4) или по-добър успех, преди не повече от 3 години, най-късно до момента на започване на престоя в Германия, за предпочитане от българско ВУЗ
– и/ или настоящ докторант, но не в последна година от докторантурата
– владеене на немски и/ или английски език
– ясна, новаторска за България, идея за това, с което искате да се занимавате в Германия по време на престоя си и как да го постигнете.
Кандидатите може да са завършили различни специалности – няма изискване образованието им да е свързано директно с опазване на околната среда. По-важно е да имат желание и потенциал да се занимават с екологична тематика. Изборът къде точно ще проведете стажа става с помощта на DBU, но е добре стипендиантите да имат предложения.
Престоят в Германия започва през август 2018 г. с интензивен курс по немски език, разходите за който се поемат от DBU.
Стипендианти се набират веднъж годишно.

Краен срок:12 декември 2017 г.

Информация от: http://wp.flgr.bg/2017/11/02/

Видяно общо: Видяно днес:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *