Награда #ВМУЗЕЯСМЕ


library

Фондация „Америка за България“ учредява награда #ВМУЗЕЯСМЕ за добри практики в развитието на публика и организиране на детски и семейни програми за достъп, както и партньорства. Всички ние се обединяваме около каузата в дългосрочен план музеите, галериите и културните организации да станат гостоприемно място за деца, семейства и ученици и да се отворят повече към обществото. България е страна с изключително богато културно-историческо наследство, съприкосновението с което от ранна детска възраст дава на децата национално самочувствие и широки познания за заобикалящия ги свят.

Право на участие имат само юридически лица: държавни, общински, ведомствени и частни музеи, галерии, зоопаркове, ботанически градини и други културни организации, както и организации с нестопанска цел. Участниците могат да бъдат отдавана учредени или наскоро създадени. С приоритет се ползват вече действащи програми.

Наградата се връчва в три категории: „Най-добра работа с деца“, „Най-добра работа със семейства“ и „Най-добро партньорство“. Във всяка от категориите наградата е само една и е в размер на 5,000 лв., като се надяваме с този ресурс наградените организации да продължават да развиват своите програми за достъп.

Програмите и инициативите, с които участниците кандидатстват, трябва да отговарят на някои от следните критерии:

– демонстрират креативност и новаторство;

– насърчават любопитството на децата и стимулират тяхното въображение;

– имат смислено съдържание и са изследвани предварително за определената целева група;

– управляват се добре с цел осигуряване на най-добро преживяване от страна на участниците;

– имат план за устойчивост;

– приемат се добре от широката публика и се радват на добра посещаемост;

– допринасят за местния и национален културен туризъм, образование и развитие на местната общност;

– включат спомагателни документи (отчети, коментари от посетители, отзиви в медиите, образователни материали).

Кандидатстването става чрез попълване на формуляр за участие и изпращането му на имейл YDecheva@americaforbulgaria.org . Крайният срок за подаване на формуляра е 10 юни 2016 г. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 24 юни. Официалната церемония по връчване на наградата ще бъде по време на конференцията Кръг „С децата“. Точната дата и мястото ще бъдат обявени допълнително.

Видяно общо: Видяно днес:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *