Фестивал за народни танци


horoНа 25-ти и 26-ти  юни тази година в Поморие ще се проведе седмото издание на ежегодния фестивал на клубовете за народни танци от цялата страна – „Хоро край поморийския бряг“.

Основната цел на фестивала „Хоро край поморийския бряг” е представяне красотата, богатството и уникалността на българския танцов фолклор. Фестивалът няма състезателен характер. Участниците ще имат възможност да покажат своите танцови умения, да намерят приятели от различни танцови клубове, да се потопят в магията, наречена български фолклор. И не на последно място – да опознаят древния и съвременен град Поморие. Нашият град е мястото, където различните клубове могат да се съберат в приятелска атмосфера, да представят своите любими хора, да научат нови такива и да покажат на гражданите и гостите на града това, което ги прави оригинални и неповторими.

Фестивалът няма състезателен характер! Всички клубове играят едновременно, всеки в свое хоро,следните хора:

  •     Тракийска област – Трите пъти, Боалийско хоро
  •     Добруджанска област – Сборенка, Бръсни цървул
  •     Северняшка област – Дайчово хоро, Пайдушко хоро
  •     Шопска област – Четворно хоро, За пояс
  •     Пиринска област – Ширто, Арап

Всеки клуб се представя пред зрителите и участниците във фестивала с едно хоро по свой избор в рамките на 4 минути. Всички клубове, участвали в шестото издание на фестивала, играят заедно хорото „Крепи се буцо“ /разучавано на семинара от 2015 г./ Фестивалът завършва с общи хора.

Специален участник във фестивала е Студентският ансамбъл при Югозападен университет „Неофит Рилски“ град Благоевград. Те ще представят традиционни хора от Средногорието. Някои от тези хора ще бъдат разучени в рамките на семинара на 26.06.2016 г. от 11.00 ч., ръководен от проф. Николай Цветков.

Клубовете могат да танцуват на CD, USB FLASH DRIVE  или оркестър.

Таксата за участие е 7 лв за всеки участник във фестивала. Цялата сума се превежда със заявката за участие по банков път.Ръководителите на съставите не заплащат такса участие. При неявяване на групата сумата не се възстановява.

За участието си всеки клуб ще получи грамота. Всеки участник ще получи фестивален сувенир и минерална вода. На всеки клуб ще бъде подарен DVD със запис от фестивала и от семинара.

Всички желаещи трябва да подадат заявка по приложен образец  (вж. по-долу) и кратка анотация на клуба и да ги изпратят на e-mail: ilelile@abv.bg и veliana_dacheva@abv.bg или  гр. Поморие, обл. Бургас, кв. „Свобода”, бл.8, вх. В, ет. 1

Телефон за връзка

+359 898 658739 – Лиляна Христова

+359 892 215428 – Велиана Дачева

Краен срок за подаване на заявки: 10 юни 2016 г.

Видяно общо: Видяно днес:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *